Gode råd til dig, der er pårørende til en misbruger

Uncategorized

Står du lige nu som pårørende til en misbruger? Så ved du med sikkerhed, hvor hårdt det er, og hvor meget det tærer på de pårørende omkring. Man ønsker at løse problemet, men uanset hvor meget man ønsker det, er det op til misbrugeren selv at tage et aktivt valg om at stoppe. Hvis du ønsker at blive hjulpet på vej, og få gode råd til, hvordan man er pårørende til en misbruger, så læs med herunder, hvor du får et stort udvalg af gode råd.

Snak, snak og mere snak

Det er som tidligere nævnt enormt svært at være pårørende til en misbruger. Der er mange forskellige følelser i spil – som eksempelvis vrede, sorg og afmagt. Disse reaktioner kan være svære at overskue, og bliver hurtigt overskyggede af behovet for at være der for misbrugeren. Som påførende er det dog vigtigt at huske, at ens følelser også skal valideres. Selvom det ikke er dig, der misbruger, er du pårørende til en, der er, og dette skaber også en sorgproces. Derfor er det vigtigt, at du snakker om dine følelser og det, at være pårørende til en misbruger. Derudover er det vigtigt, at du udtrykker din bekymring og sorg overfor misbrugeren i dit liv. Du kan eventuelt opfordre misbrugeren i dit liv til at søge Misbrugsbehandling København. Der findes et stort udvalg af professionel misbrugsbehandling centralt i København, der med sikkerhed kan hjælpe både dig som pårørende og selve misbrugeren. Læs om misbrugsbehandling her. Uanset hvad du gør som pårørende, er det vigtigt, at du får snakket dine følelser igennem – hellere en gang for meget end en gang for lidt! Dine følelser har også betydning.

Sådan kan du selv hjælpe

Som pårørende til en stofmisbruger føler man enormt meget afmagt, og følelsen af ikke at kunne hjælpe er næsten uudholdelig. Mange tror, at hvis en misbruger ikke ønsker at komme i misbrugsbehandling, er løbet kørt, og man kan som pårørende herefter ikke gøre andet end at læne sig tilbage og følge med i misbruget – dette er dog ikke altid tilfældet. Ønsker du som pårørende at hjælpe en misbruger, kan du blandt andet forsøge at skabe et åbent rum, hvor misbrugeren frit kan tale om følelserne forbundet med misbruget. Der er ingen tvivl om, at det er hårdt at være pårørende til en misbruger, men det er også hårdt at være misbrugeren, der sårer den pårørende gennem uhensigtsmæssige handlinger.